Dr. -Van de Perrestraat 7, 2440 Geel  |  Provinciebaan 64 A, 2470 Retie

Coronacrisis - waardebonnen

Gepubliceerd: 27 maart 2020

Waardebonnen

Velen van jullie zien hun inkomsten drastisch dalen als gevolg van de coronacrisis. Het is misschien interessant om waardebonnen van uw zaak te promoten, eventueel met een korting. Koopt u nu een waardebon van 100 euro dan ontvangt u van ons een waardebon +10% of meer?

Met welke fiscale en btw-technische gevolgen moet u hierbij rekening houden?

Inkomsten genereren tijdens de sluiting van uw zaak. Om in deze crisisperiode het inkomstenverlies te beperken is het promoten van waardebonnen een optie. Zo komt er toch geld binnen, ook al is uw zaak momenteel gesloten.

Deze bonnen kunnen dan door uw klanten ingeruild worden zodra uw zaak terug open gaat.

Fiscale gevolgen. Er is geen sprake van een 'verkoop' wanneer u deze uitgeeft. Pas als de klant deze bon effectief in uw zaak gebruikt is er sprake van een betaling en moet u deze als belastbare omzet boeken.

Waardebonnen die niet op de vervaldag ingeruild zijn, worden op dat moment als 'uitzonderlijke financiële opbrengsten' geboekt.

Btw-gevolgen. Hierbij wordt onderscheid gemaakt tussen enkelvoudige en meervoudige bonnen.

Bij enkelvoudige bonnen is het vooraf duidelijk welk btw-tarief er geldt voor het product of de dienst die gekocht kan worden met de bon en dus hoeveel btw er betaald moet worden. De btw is dan reeds definitief verschuldigd op het moment dat de bon uitgegeven wordt. Wordt de bon uiteindelijk nooit gebruikt, dan kunt u deze niet meer recupereren.

Bij meervoudige bonnen is het nog niet meteen duidelijk hoeveel btw er betaald zal moeten worden, omdat u producten en/of diensten aanbiedt waarvoor verschillende btw-tarieven gelden (bv. een restaurantbon die men kan inruilen voor eten en drinken). De btw is hier pas verschuldigd bij het gebruik of de inruil van de bon. Wordt de bon uiteindelijk nooit gebruikt, dan zal u hiervoor geen btw moeten afdragen.

 

Meer nieuws