Dr. -Van de Perrestraat 7, 2440 Geel  |  Provinciebaan 64 A, 2470 Retie

Het Start-up Plan - maatregelen voor jonge groeibedrijven

Gepubliceerd: 23 november 2016

START-UP PLAN

Dit document geeft informatie aan ondernemers, investeerders en burgers die interesse hebben voor het Start-up Plan. Deze handleiding moet samen met de wetteksten worden gelezen en vervangt deze geenszins.

 

Wat is het Start-up Plan?

Het Start-up Plan is een pakket van 4 maatregelen die gericht zijn op start-ups, jonge groeibedrijven (« scale-ups ») en KMO’s. Deze 4 maatregelen zijn:

1.Een voordeliger fiscaal kader van het type tax shelter voor start-ups

2.Een interessanter fiscaal kader voor crowdfunding

3.Een lagere loonkost voor jonge ondernemers

4.Een éénmalige aftrek voor digitale investeringen

 

In dit kader wordt er vaak een onderscheiding gemaakt tussen KMO’s en micro­bedrijven.
 

Een KMO is een vennootschap waarvan het gemiddelde personeelsbestand gedurende het jaar niet meer dan 100 bedraagt en die aan minstens twee van de drie volgende criteria beantwoordt (op geconsolideerde basis, met inbegrip van de dochterondernemingen dus):

-het balanstotaal bedraagt niet meer dan 3.650.000 euro;

-de omzet, exclusief de belasting over de toegevoegde waarde, bedraagt niet meer dan 7.300.000 euro;

-het gemiddelde personeelsbestand gedurende het jaar bedraagt niet meer dan 50.
 

Een micro-onderneming is een bedrijf dat ook minstens 2 van de 3 volgende criteria vervult (op geconsolideerde basis):

-het balanstotaal bedraagt niet meer dan 350.000 euro;

-de omzet, exclusief de belasting over de meerwaarde, bedraagt niet meer dan 700.000 euro;

-het gemiddelde personeelsbestand gedurende het jaar bedraagt niet meer dan 10.

 

1. Tax shelter voor start-ups

WAT IS DE TAX SHELTER VOOR START-UPS ?

De tax shelter is een belastingvermindering in de personenbelasting voor degenen die in aandelen of effecten in het kapitaal van jonge ondernemingen investeren. De belegging kan rechtstreeks worden gedaan door een natuurlijke persoon of onrechtstreeks via een platform van crowdfunding (zie hieron­der) of een fonds.

Omdat investeren in jonge vennootschappen per definitie risicovol is, is het voor de investeerder raad­zaam om dit risico te diversifiëren door in verschillende start-ups te investeren.

NB : meer informatie over de in aanmerking komende fondsen voor de tax shelter volgt in de komende dagen in dit document.

 

IN WELK SOORT VENNOOTSCHAP MOET MEN INVESTEREN OM IN AAN­MERKING TE KOMEN VOOR DE TAX SHELTER?

 

De investering moet gebeuren in een KMO of een micro-onderneming. De vennootschap moet haar sociale en operationele zetel in België hebben en moet sinds maximum 4 jaar voor de investering op­gericht zijn. Wat betreft de activiteitensector waarin de vennootschap actief is, is er geen voorwaarde vastgelegd.
 

Een aantal vennootschappen zijn echter uitgesloten:

-de vennootschappen die worden opgericht met het oog op het afsluiten van een managment- of bestuurdersovereenkomst of die hun voornaamste bron van inkomsten halen uit manage ment- of bestuurdersovereenkomsten;

-de vennootschappen die worden opgericht in het kader van een fusie of splitsing van vennoot schappen;

-beleggings-, thesaurie- of financieringsvennootschappen;

-de vennootschappen die één of meerdere onroerende goederen bezitten die de bestuurders van de vennootschap of hun familie privé gebruiken;

-de vennootschappen die reeds dividenden hebben uitgekeerd;

-de beursgenoteerde vennootschappen.

 

WELKE INSTRUMENTEN KOMEN IN AANMERKING VOOR DE TAX SHEL­TER ?

De investering moet worden gedaan in aandelen die door de vennootschap nieuw uitgegeven zijn naar aanleiding van haar oprichting of van een kapitaalverhoging. De inbreng moet in geld worden gedaan; een inbreng in natura is dus niet mogelijk in het kader van de tax shelter. De schuldeffecten, met in­begrip van converteerbare obligaties en andere financiële instrumenten (options, warrants,…), komen niet in aanmerking voor de tax shelter-regeling. De herverkoop van reeds bestaande aandelen komt ook niet in aanmerking.

 

HOEVEEL FONDSEN KAN EEN VENNOOTSCHAP VIA DE TAX SHELTER WER­VEN?

Een vennootschap kan maximum 250,000€ werven via de tax shelter-regeling tijdens haar bestaan. Deze fondsen moeten worden geworven naar aanleiding van een kapitaalverhoging. Er bestaat geen voorwaarde wat betreft de aanwending van de fondsen door de vennootschap maar deze kan de fondsen niet gebruiken om dividenden uit te keren, om aandelen van andere vennootschappen te verwerven of om leningen af te sluiten.

 

ONDER WELKE VOORWAARDEN KAN EEN INVESTEERDER VAN DE TAX SHELTER-REGELING GENIETEN ?

De investeerder kan rechtstreeks investeren in de start-up of via een fonds. Hij moet wel de aandelen van de onderneming tijdens minimum 4 jaar houden, behalve als de uittreding door buitenomstandig­heden is ingegeven (zoals een faling). In geval van vrijwillige uittreding vóór de periode van 4 jaar zal het fiscaal voordeel moeten worden terugbetaald in verhouding met het aantal maanden tussen de uittreding en het 4de jaar.

Zowel de familieleden van de oprichters als de werknemers van de onderneming kunnen een fiscaal voordeel verkrijgen als ze in de start-up onderneming investeren. De inbreng van kapitaal door de be­drijfsleider zelf of de bestuurders van de vennootschap kan niet in aanmerking komen voor de toepas­sing van de tax shelter-regeling.

Een belegger kan maximum 100,000€/jaar via de tax shelter-regeling beleggen. Elke investering kan maximum 30% van het kapitaal van de onderneming bedragen. Als dit bedrag wordt overgeschreden, wordt de belastingvermindering beperkt tot een investering ten belope van 30% van het kapitaal.

De belastingvermindering is niet terugbetaalbaar noch uitstelbaar.

 

HOEVEEL BEDRAAGT DE BELASTINGVERMINDERING ?

De belastingvermindering is afhankelijk van de omvang van de vennootschap bij de fondsenwerving.

-De belastingvermindering bedraagt 45% van het geïnvesteerde bedrag (de ingeschreven en gestorte sommen) voor de investeringen in de micro-ondernemingen;

-Voor alle KMO’s die in aanmerking komen voor de tax shelter-regeling bedraagt de belasting vermindering 30% van het geïnvesteerde bedrag (de ingeschreven en gestorte sommen).

 

WANNEER TREEDT DE TAX SHELTER IN WERKING ?

De tax shelter zal gelden voor investeringen die vanaf 1 juli 2015 worden uitgevoerd.

Er is geen terugwerkende kracht van toepassing op investeringen die voor deze datum werden gedaan.

 

2. Interessanter fiscaal kader voor de crowdfunding

WAT IS CROWDFUNDING ?

Crowdfunding of participatieve financiering is een mechanisme waarbij een vennootschap een be­roep doet op de menigte om een project te financieren. Het kan verschillende vormen nemen zoals de aankoop van aandelen (« equity crowdfunding »), een kredietverlening (ook « credit crowdfunding » genoemd) of een donatie («donation crowdfunding»).

 

WAT ZIJN DE FISCALE VOORDELEN VOOR EEN BELEGGER DIE AAN CROWDFUNDING DOET?

De belegger die aandelen koopt in het kapitaal van een vennootschap via « equity crowdfunding » verkrijgt een fiscaal voordeel in de vorm van een belastingvermindering in de personenbelasting op de investering in kapitaal. De participatieve investeringen in kapitaal geven aanleiding tot een belasting­vermindering van 30% en 45% onder dezelfde voorwaarden als de tax shelter.

De belegger die een krediet aan één of verschillende vennootschappen verleent via een crowdfunding­platform (« credit crowdfunding ») komt in aanmerking van een fiscaal voordeel in de vorm van een vrijstelling van roerende voorheffing op de interesten ten belope van de eerste schijf van 15.000 EUR 15.000 EUR per jaar. Voor een bepaalde lening geldt de vrijstelling voor 4 jaar.

 

ONDER WELKE VOORWAARDEN KOMT DE KREDIETGEVER IN AANMERKING VOOR EEN VRIJSTELLING VAN ROERENDE VOORHEFFING?

De verstrekte leningen moeten aan volgende voorwaarden voldoen om aanleiding te geven tot een vrijstelling van roerende voorheffing voor de kredietgever:

-de lening moet een minimale looptijd van 4 jaar hebben;

-de lening moet worden verstrekt aan bedrijven die jongen dan 4 jaar zijn (op basis van de inschrijvingsdatum in de Kruispuntbank van Ondernemingen);

-KMO’s: de lening kan niet worden afgesloten met het oog op de herfinanciering van een an dere lening.

 

WANNEER TREEDT DEZE MAATREGEL IN WERKING ?

De maatregel die credit crowdfunding betreft is van toepassing op de leningen die vanaf 1 juli 2015 worden afgesloten. Voor equity crowdfunding wordt er verwezen naar de tax shelter-regeling.

 

3. Lagere loonkost voor jonge ondernemers

WAARIN BESTAAT DE MAATREGEL ?

Start-ups zijn vrijgesteld van de betaling van een deel (20% of 10%) van de bedrijfsvoorheffing tijdens hun eerste vier jaren (op voorwaarde dat de genoemde voorheffing volledig op die bezoldigingen wordt ingehouden).

 

ONDER WELKE VOORWAARDEN KOMT EEN ONDERNEMING IN AAN­MERKING VOOR EEN VRIJSTELLING VAN 20% VAN DE BEDRIJFSVOOR­HEFFING ?

-De onderneming moet jonger dan 4 jaar zijn (op basis van de inschrijvingsdatum in de Kruis puntbank van Ondernemingen).

-De onderneming moet een micro-onderneming zijn.

 

ONDER WELKE VOORWAARDEN KOMT EEN ONDERNEMING IN AAN­MERKING VOOR EEN VRIJSTELLING VAN 10% VAN DE BEDRIJFSVOOR­HEFFING ?

-De onderneming moet jonger zijn dan 4 jaar (op basis van haar inschrijvingsdatum in de Kruispuntbank van Ondernemingen).

-De onderneming moet een KMO zijn.

 

WANNEER TREEDT DEZE MAATREGEL IN WERKING ?

Deze maatregel zal gelden voor de lonen die vanaf 1 augustus 2015 worden uitbetaald. Er is geen terugwerkende kracht van toepassing op de vóór deze datum betaalde bezoldigingen.

 

4. Éénmalige aftrek voor digitale investeringen

WAARIN BESTAAT DE MAATREGEL ?

Een kleine of middelgrote onderneming kan tegenwoordig 3,5% van de investeringen die werden uit­gevoerd tijdens de belastbare periode waartoe het aangiftejaar verbonden is, aftrekken. Voor sommige investeringen (octrooien, energiebesparende investeringen, investeringen in onderzoek en ontwikke­ling die milieuvriendelijk zijn en rookafzuigsysteem of verluchtingssysteem in de horeca) wordt het aftrekpercentage verhoogd tot 13,5%. Vanaf volgend jaar zullen sommige digitale investeringen ook in aanmerking komen voor deze verhoogde aftrek.

 

ONDER WELKE VOORWAARDEN KOMT EEN ONDERNEMING IN AAN­MERKING VOOR EEN ÉÉNMALIGE AFTREK VOOR DIGITALE INVESTER­INGEN?

 

-De investering moet worden gemaakt in de digitale activa die dienen voor de integratie en de exploitatie van digitale betalings- en factureringssystemen en voor de systemen die dienen voor de beveiliging van informatie- en communicatietechnologie.

-De vennootschap moet een KMO zijn.

 

WANNEER TREEDT DEZE MAATREGEL IN WERKING ?

De maatregel treedt in werking vanaf het aanslagjaar 2016. De investeringen die in 2015 werden ge­maakt vallen dus onder het toepassingsgebied van de maatregel.


www.digitalbelgium.be

www.decroo.belgium.be

VU: Beleidscel van de vice-eerste minister en minister van Ontwikkelingssamenwerking, Digitale Agenda, Telecom en Post - Finance Tower - Kruidtuinlaan 50 bus 61 - 1000 Brussel - België

Meer nieuws