Online Klantenportaal

Uw opendeur volledig in de kosten ?

Uw opendeur volledig in de kosten ?

Wanneer u een opendeur organiseert met hapjes en drankjes, dan kunt u de btw daarop recupereren maar deze zijn nu ook (volgens antwoord op vraag aan de minister) voor 100 % fiscaal aftrekbaar.

Waar gaat het om?

Commerciële bedoelingen waarbij u klanten of potentiële klanten aanzet om producten of diensten van u te kopen bv opendeurdag waarbij u drank en hapjes serveert..

Voor de Btw is dit het standpunt van Cassatie (Cass., 15.06.2012) . Voor de Btw is het commerciële karakter van de receptie immers voldoende om de btw op die kosten volledig te kunnen recupereren, daar het dan eigenlijk om publiciteitskosten gaat (beslissing E.T. 124.127, 13.03.2015) .

Voor de fiscus slechts voor 50% aftrekbaar?

De fiscus beschouwde die kosten, ondanks het commerciële karakter ervan niet als publiciteitskosten die volledig fiscaal aftrekbaar zijn, maar steeds als receptiekosten die u slechts voor de helft in kosten kunt steken.

Recentelijk werd aan de minister van Financiën de vraag gesteld of hij akkoord kon gaan met de 100%-aftrek van de kosten van drank en hapjes specifiek aangekocht voor commerciële events, zoals opendeurdagen, de inhuldiging van een nieuwe toonzaal, enz. De minister antwoordde daar positief op. Het ziet er dus naar uit dat, net zoals voor de Btw, ook voor de fiscus kosten van eten en drank bij uw opendeur volledig aftrekbaar zijn in plaats van voor 50% (mond. vr. nr. 23784, Klaps, 14.03.2018) .

Het blijft wel zeer belangrijk het commerciële karakter aan te tonen omdat dit bepalend is voor de volledige aftrekbaarheid.

Organiseert u een gewone receptie voor uw klanten, dan kunt u de kosten die u maakt voor drank en hapjes slechts voor de helft als beroepskosten fiscaal in mindering brengen. De btw die u op die uitgaven betaalt, is zelfs helemaal niet recupereerbaar.

Copyright by Kama B Boekhouding & Fiscaliteit Geel | Created by